Kada se pravilno podesi, laserski sistem ni u kojoj mjeri ne oštećuje osnovni materijal. Ne dolazi do uklanjanja materijala s površine niti do termičke deformacije. Laser je naročito pogodan za čišćenje objekta koji ima veliku monetarnu ili historijsku vrijednost.

 

Brza

Laser je i do 5 puta brži od konvencionalnih tehnologija u potencijalnim primjenama. To su najčešće sljedeće: uklanjanje masnoća, oksida, površinske hrđe, osnovnih premaza.

 

Ponovljiva

Laser dostiže iste rezultate svaki put, dok korisnik može odabrati, sačuvati i imenovati individualne zadatke i parametre kako bi olakšao ponovno čišćenje.

 

Prilagodljiva

Ovisno o potrebama primjene, laser se može dizajnirati i integrirati u proizvodne linije, ugraditi u automatizirane pogone ili se koristiti kao prijenosna mobilna jedinica sa širokim opsegom uporabe.

 

Niska operativna cijena

Dok laser zahtjeva visoku početnu investiciju, njegovo korištenje je veoma jednostavno. Potrošnja energije je u okviru kilovat jedinica (ovisno o modelu), pa se uobičajeno računa da jedan sat čišćenja košta manje od 1 EUR po satu. U ovu cijenu je uključen zaštitni stakleni poklopac, struja, habanje filtra (tamo gdje je neophodno filtriranje). Ništa više se ne mijenja redovito kod lasera pa je operativna cijena u okviru ovih limita.

 

Dugotrajna

Vijek trajanja laserskih dioda je veći od 100.000,00 operativnih sati, u danima iznosi 4.166,66 dana ili 11,41 godina kontinuiranog rada. Najnoviji izvori o laserima daju izvješće da je laserski vijek trajanja čak 200.000,00 operativnih sati. Izvor lasera košta čak više od 50% od cijene cijelog uređaja, pa je preporuka obratiti pažnju na ovu komponentu, njenu kvalitetu, trajnost i proizvođača, jer na tome proizvođači niske kvalitete najčešće pokušavaju da uštede.

 

Ekološka

Veoma niska potrošnja snage i struje; lasersko čišćenje ne proizvodi mnogo otpada, za razliku od drugih metoda ne generira kontaminirani nusproizvod čišćenja niti emitira neodgovarajuću količinu buke. Zbog toga je ova metoda čišćenja, kao ekološki prihvatljiva metoda, prikladna za uporabu u 21. stoljeću.